UTBILDNING


I samarbete med Svenska Fotografers Förbund har jag under flera års tid utbildat fotografer i digital bildhantering – allt från färgrymder, digital kamerans funktioner, flödet från en raw-fil till en optimerad leveransklar bild. För närvarande erbjuder jag tre kurser som ni kan läsa mer om här till vänster.

Jag skräddarsyr även kurser för fotografer, företag eller organisationer där innehållet kan anpassas helt efter vilka behov ni har.

Ring eller e-posta mig om ni har frågor om utbildning så berättar jag mer. Tillsammans kan vi hitta en bra lösning för era utbildningsbehov.

Jonas Berggren
jonas@berggren.com | 08-33 23 35 | 070-747 35 32
• LIGHTROOM I DITT DIGITALA FLÖDE
Trött på alla begränsningar i Bridge och nyfiken på vad Lightroom kan tillföra i ditt flöde? Vill du veta hur du ska utnyttja Lightroom´s fördelar när det gäller hanteringen av metadata, katalogisering av bilder, RAW-konvertering etc? Dessa och andra frågor svarar vi på i den här Lightroomkursen.

Kursinnehåll:

Vi börjar med en genomgång av programmet och visar på möjligheter och vad vi tycker är bra. Vi gör också jämförelser med Bridge för att se vilka skillnaderna mellan programmen är. Därefter kör vi igenom ett tänkt arbetsflöde med allt från grundinställningarna i Lightroom vidare till import av bilder, katalogisering, urval, framkallning av RAW-filer och till sist "output". Vi tittar på alla fördelar med att jobba med metadata (copyrightinfo, bildens grunddata, nyckelord etc) i Lightroom. Hur vi enkelt kan söka efter bilder och utnyttja "collections" på ett kreativt sätt. Webbmodulen går vi igenom och visar hur vi snabbt kan göra ett webbgalleri till en kund för urval av bilder.

• KREATIV KOPIERING

Hur efterbelyser och pjattar vi på bästa sätt? Hur får man till det snygga kornet som filmen hade? Har vi glömt bort att kopiera och lyfta fram det personliga i våra bilder sen vi blev digitala? Workshopen tar utgångspunkt i hur jag resonerar när jag kopierar mina bilder och vad jag gör för att förstärka bildernas innehåll. Du lär dig att använda verktygen och metoderna i Photoshop som ger dig möjligheter till en kreativare kopiering.

Kursinnehåll:
Markeringar, masker och justeringslager. Luminicensmasker, Blandningslägen, Olika sätt att efterbelysa och lätta upp delar av bilden. Att använda »mjukt ljus-lager« . Korrigera hudtoner. Lägga på korn på bilderna. Att softa bilden

• BASKURS I DIGITAL BILDLEVERANS
En tredagarskurs för dig som idag bearbetar dina bilder i Photoshop och levererar digitala filer men känner dig osäker på själva flödet. Här får du grunderna till allt du behöver för att kunna leverera digitala bilder i hög kvalitet.

Kursinnehåll:
Grunderna i färghantering: färg, icc-profiler, arbetsfärgrymd, det digitala arbetsrummet. Bildfångst: digitalkamerans funktioner, raw och jpeg. Importera bilden: jobba i Bridge med bildval och metadata, lagring och arkivering. Raw-filer: konvertera raw-filer i Camera Raw, rätt arbetsfärgrymd, svart- & vitpunkt, histogram, korrigera färg och kontrast med kurvor. Bearbeta bilden: Lager och masker, förändra och korrigera delar av bilden, retusch. Anpassa bilden: webb, tryck eller utskrift, upplösning, skärpning, anpassa till tryckbart omfång, konvertera till skrivar- eller tryckprofil.

• METADATA - DIN GENVÄG TILL ORDNING
Ser du alltid till att få med din copyrightuppgifter i dina bildfiler? Är du trött på att försöka hitta dina raw-filer i konstiga system med mappar och olika undermappar? Har du svårt att komma igång med att använda metadata så är det här en kurs för dig. Under dagen tittar vi på de olika typer av metadata som finns och lär oss hur vi smartast använder den och vilka fördelar som finns. Vi lär oss att automatisera bitar av det digitala flödet så att användandet av metadata blir så enkelt och snabbt som möjligt.

Kursinnehåll:
Olika typer av metadata, Copyrightinfo. Att döpa sina filer, Konvertera till DNG. Importera dina raw-filer smart. Bildinformation och olika strategier för att använda ”keywords” – nyckelord. Att söka och hitta bilder. Katalogiseringsprogram som t.e.x Lightroom

bildgalleri på webben
webbformgivning
utbildning
bildbehandling
Jonas Metadata presets
är är metadatamallarna till Lightroom som jag visade på SFFs seminarium.

Metadata Presets